'Ministerie hield kritisch rapport over wapenvergunningen geheim' | RTL Nieuws

2022-10-09 18:00:15 By : Ms. Lucky Chen

Onder druk van topambtenaren van het ministerie van Justitie en Veiligheid heeft de Inspectie Justitie en Veiligheid in september 2020 een kritisch rapport over de tekortschietende controle van wapenvergunningen ingetrokken. De gevolgen daarvan waren groot, meldt NRC.

Door het intrekken van het rapport werden de minister en de Tweede Kamer destijds niet geïnformeerd over problemen en personeelstekorten bij de politieafdelingen die de vergunningen afgeven, meldt de krant.

Dat concludeerde de Algemene Rekenkamer in het vorige week gepubliceerde onderzoek 'Kijk op inspectierapporten'. De inspectie is op papier onafhankelijk van het ministerie, maar in dit geval slaagde een afdeling van het ministerie er in een vrijwel afgerond onderzoek van tafel te krijgen.

De inspectie kondigde op 2 maart 2020 aan dat zij voor de vierde keer sinds 2002 onderzoek zou gaan doen naar de zogeheten Korpscheftaken, de controles die de politie uitvoert op de afgifte van wapenvergunningen. Dat is een politiek gevoelig dossier sinds het bloedbad dat Tristan van der Vlis in 2011 aanrichtte in Alphen aan de Rijn. Hij had ten onrechte een wapenvergunning gekregen, bleek later.

Altijd weten wat er speelt? Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.